Arkadaşım Fatoş Pabuçcu nun tweet'inde okuduğum S.Freud'un "Her korkunun arkasında bir arzu vardır" sözü bugünkü yazımın konusunu oluşturdu.
Korku dediğimiz olgu eylemimizi kısıtlayan, bizi harekete geçmekte zorlayan bir duygudur. İleri aşaması panik'tir. Bazen panik korkuya göre daha iyi bir duygudur ve size hareketin zorunlu olduğu mesajını verir ve harekete geçersiniz. Korku endişeden sonra gelir ve size harekete geçmeniz mesajını verir, ya harekete geçeceksiniz ya da geri çekileceksiniz. Çoğu uzman bu konuda "korkunun üstüne" git tavsiyesinde bulunur ve bu bence yanlıştır. Korkunun altında yatan duyguyu ortaya çıkaramazsanız korku kaybolmaz, eyleme geçersiniz fakat her eylemde aynı korkuyu yaşar ve bu seferde başka alışkanlıklar geliştirirsiniz. Sahne korkusu böyle bir şeydir. Eğer bu korkunun altında yatan duyguyu ortaya çıkaramazsanız, sahneye ne kadar çıkarsanız çıkın aynı korkuyu yaşarsınız. Yıllarca sahneye çıkıp ta bu korkuyu yaşayanlar, sonunda alkol alarak sahneye çıkmak gibi kendilerini zamanla yıkan bir alışkanlığı da edinebilirler.
Peki o zaman, korkunun altında yatan duygu nedir? İstek. Korku geçmişte yaşadığımız tecrübelerden edindiğimiz yanlış duyguların bir sonucu olarak ortaya çıkarken, altında yatan isteğin üstünü örter. Reddedilmekten korkarsınız, halbuki her neyse o şey, reddedilmek istersiniz. Çünkü içinizde bir duygu onu haketmediğinizi ve/veya başka bir duyguyu yaşar. Eyleme geçmezsiniz çünkü altında yatan duygu size bunun için izin vermez. Korktuğunuz şey aslında size kurtulmanız gereken bir duygunun mesajını veriyor.
Korkunun kaybolması konusunda kesin sonuçlar veren teknikler var. Bununla birlikte bir uzmanla çalışma olanağınız yoksa, kendi kendinize korktuğunuz şeyin olması isteğini serbest bırakma çalışmaları yapabilirsiniz. Serbest bırakma konusunda internetten kaynak bulabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerimle. Huzur Sizlerle Olsun.
Ayhan PEKŞEN
Kişisel Gelişim Profesyoneli
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder